Råd till valpköpare


Råd till dig som skall köpa valp



  • Fundera först hur mycket tid du vill lägga ner på pälsvård, att arbeta med hunden och hur stor den skall vara. Tycker du att det är kul att borsta och kamma så kan en långhårig hund passa dig. Vill du bara gå ut och gå promenader med din hund så skall du inte köpa en bruks eller jakthund, eller annan ras som behöver arbeta för att må bra. Har du en liten bil och behöver baksätet till annat så kanske inte en Irländsk Varghund är din ras.
  • Plugga på om den/de raser du har valt ut. Titta på rasklubbens hemsida, läs RAS, Rasspecifika AvelsStrategier. Där står en massa fakta om rasen som är bra att veta. Här finns tex RAS för Pembroke.


  • Leta reda på vad rasklubben har för rekommendationer på avelsdjuren och om det finns något bekämpningsprogram från SKK. Ju mer du vet desto bättre frågor kan du ställa till uppfödaren och desto mer förberedd är du inför ditt hundköp.


  • Besök www.kopahund.se. Där finns massor med tips. Nu finns det även en distanskurs Att köpa valp, mer info finns på kopahund.se. Du kan också lyssna på Köpahundpodden, finns där poddar finns.


  • När du har kommit fram till vilken eller kanske vilka raser som skulle passa dig så börja kanske med att besöka en utställning för att titta på rasen/raserna som du har fastnat för. Prata med de som är där med sina hundar. De allra flesta ÄLSKAR att prata om sin hund, om de inte skall in i ringen precis förstås.


  • Sedan kan du börja leta uppfödare. Besök så många som möjligt och välj sedan ut 2-3 st som du känner förtroende för. Det är jätteviktigt, speciellt om du är nybörjare eller om rasen är ny för dig. Har du valt en ras som det finns gott om valpar på så kan det gå fort att få en valp, har du däremot valt en ras som det finns få valpar på så får du kanske vänta, men det är värt det. Ha inte för bråttom, din valp kommer...


  • Ställ många frågor till de uppfödare du besöker, titta på hur de håller sina hundar, träffa och klappa hundarna, är de frimodiga och kommer glatt fram och hälsar, är de i gott hull, fina pälsar?


  • Tänk på att om du blir erbjuden att köpa en valp med bibehållen avelsrätt, halvfoder,så skall du bara betala halva valpens pris och om du skriver på ett Fodervärdsavtal så skall du inte betala någonting för valpen.


  • I god tid innan du tar hem valpen skall du ha valpsäkrat hemmet, bra är att krypa omkring på alla fyra och leta reda på saker som en valp kan tänkas tycka om att tugga på. Rekommenderar även att ta bort ev mattor då de är mycket trevliga att kissa på, i alla fall om man är valp. Du skall också ha tagit kontakt med ett försäkringsbolag då valpens försäkring slutar att gälla då den åker från uppfödaren. Personligen så rekommenderar jag att man, i alla fall första året, har samma bolag som den är Dolda fel försäkrad i. Detta då det bör underlätta om det skulle visa sig att den har något dolt fel. Ta gärna kontakt med några brukshundsklubbar och anmäl dig till valpkurs. Det brukar vara kö till dessa så det är bra att vara ute i god tid samt anmäla sitt intresse på flera klubbar.


  • Så småningom kommer då den dag du skall hämta din valp, tänk på att du skall få registreringsbevis, vaccinationsintyg, köpeavtal och skötselråd med valpen. Bra är också om du får, eller själv har lämnat till uppfödaren tidigare, en snuttefilt som luktar hemma för valpen. Liten extra trygghet när den flyttar ut i stora världen.
  • Här finns det lite som jag tycker att man skall kunna göra med sin valp/hund. 


Stort LYCKA TILL med ditt nya liv som hundägare!

Och tänk på att din uppfödare skall finnas där för dig, det finns inga dumma frågor!